Navneændring

Ændring af fornavn, mellemnavn eller efternavn

Hvis du har fast bopæl i Danmark kan du ændre fornavn, mellemnavn eller efternavn. Staten fastsætter et gebyr for navneændringen.

Du går ind på www.borger.dk, hvor du digitalt ansøger om navneændring.

Navneændring af et barn fra 7 år kræver at barnet høres, dvs. at kirkekontoret via samtale skal sikre sig, at barnet er indforstået og ønsker navneændringen.

Såfremt der ansøges om navneændring på et barn mellem 12 og 14 år, skal ansøgningen foretages på papirblanket, som findes på www.personregistrering.dk, og kvittering for betaling skal sammen med den udfyldte blanket afleveres på kirkekontoret i bopælssognet. Barnet skal samtykke med underskrift.

Navneændring af et barn mellem 15 og 17 år foretages digitalt, men barnet skal samtykke via digital signatur med NemID.

Undtagelser for betaling af gebyr for navneændring

Du skal ikke betale gebyr for en navneændring i forbindelse med vielse, hvis du søger senest 3 måneder efter vielsen, og navneændringen indebærer en form for navnefællesskab med ægtefællen.

Du skal heller ikke betale gebyr for navneændring for dit barn under 18 år, hvis barnets navneændring følger af en navneændring, som forælderen får eller har fået.

Navneændring ved vielse

I forbindelse med vielse beholder begge parter deres nuværende efternavn. Hvis I ønsker navneændring, skal I søge om dette. Denne navneændring er gratis, hvis den skaber en form for navnefællesskab mellem ægtefællerne.

I skal digitalt anmode om navneændring på bryllupsdagen via www.borger.dk

Jeres bopælssogn sagsbehandler navneændringerne og sender automatisk besked til vielsesmyndigheden, derfor er det vigtigt, at I udfylder hvor vielsen finder sted - hvilken kirke eller kommune.

Navneændringer anmeldes digitalt via www.borger.dk

Navneændringer behandles i dit bopælssogn. Staten fastsætter et gybyr for navneændring for at få behandlet en navnesag.

Navneændring på bryllupsdagen er gebyrfrit og det samme er en navneændring på et barn, når den følger forældrenes navneændring